Czwartek, 21.06.2018, imieniny: Alicji, Alojzego, Rudolfa

K. Gierszewska po występie w TVP: kociewska kuchnia może być atrakcyjna dla każdego!

  • 10.11.2017, 07:50
  • Karol Uliczny
K. Gierszewska po występie w TVP: kociewska kuchnia może być atrakcyjna dla każdego! pelplin.pl
Krystyna Gierszewska i Anna Pielecka uczyły telewidzów TVP 2 przyrządzania tradycyjnych, kociewskich potraw. Panie były gośćmi Joanny Racewicz i Łukasza Nowickiego, gospodarzy porannego programu „Pytanie na śniadanie”. Czy dzięki członkiniom Kociewskiego Forum Kobiet na stołach mieszkańców dużych miasta wkrótce zagości… brukiew?

To co u nas uznawane jest za powszechną i dobrze znaną potrawę, 300 km dalej uchodzi za coś egzotycznego, wręcz nieznanego. Niemałe zdziwienie w studio TVP 2 wywołała pospolita, wydawałoby się, brukiew. 27 października, „na żywo”, potrawy z tego warzywa przygotowywały Krystyna Gierszewska oraz Anna Pielecka, członkinie Kociewskiego Forum Kobiet. Panie przyjęły zaproszenie od Jerzego Nogala, na co dzień kucharza „Pytania na śniadanie”.

Gladpol Praca Brukarz Traktorzysta Kierowca
Gladpol Praca Brukarz Traktorzysta Kierowca
Gladpol Praca Brukarz Traktorzysta Kierowca

- Jurek chciał spotkać się z nami, gdy przygotowywał potrawy z grzybów. Uznałam, że nie jest to dla nas odpowiedni temat, ponieważ nie mamy w tej kuchni dużych tradycji. Powiedział, że w takim razie może spotkamy się przy okazji przygotowywania brukwi, i to był świetny pomysł – mówi Krystyna Gierszewska, radna gminy Pelplin, mieszkanka Lignów Szlacheckich. - Ludzie z planu, realizujący program, podchodzili i pytali jak brukiew w ogóle wygląda! U nas, na Kociewiu, to warzywo wykorzystywane jest od bardzo dawna. Bardzo cieszy mnie, że stare potrawy powracają na nasze stoły. (...)

 

Zupa „brukiew na gęsinie”

1 kg gęsiny
1 kg żółtej brukwi
1/2 korzenia selera
70 dag ziemniaków
3 l wody
1 łyżka majeranku
sól, pieprz, cukier do smaku

Brukiew obrać, pokroić w kostkę i zalać wrzącą wodą, aby utraciła goryczkę. Zaparzoną brukiew odcedzić, włożyć do garnka, osolić i razem z gęsią i selerem gotować do miękkości. Mięso wyjąć, wywar zlać, a pozostałą w garnku brukiew poszturać (pognieść). Wywar z powrotem wlać do pogniecionej brukwi, włożyć pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gotować. Gdy ziemniaki są miękkie dodać rozdrobnione mięso i majeranek. Doprawić pieprzem i cukrem.
 

Karol Uliczny
Podziel się:
Oceń:
 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe