czwartek, 25 kwietnia 2024 09:31
Reklama

Z pelplińskiej spółdzielni popłyną pyszne soki! Wykorzystają halę starej cukrowni

Pelpliński Inkubator Przetwórstwa Lokalnych Produktów Rolnych - taką nazwę ma projekt promujący kociewskie płody rolne, z których będą wytłaczane zdrowe soki. Projekt jest skierowany do mieszkańców powiatu i nie tylko, którzy chcą cieszyć się smakiem własnych jabłek czy marchewek pod postacią soków.
Z pelplińskiej spółdzielni popłyną pyszne soki! Wykorzystają halę starej cukrowni

Na fejsbukowym profilu Patryka Demskiego, burmistrza Pelplina, ukazała się informacja o uzyskaniu wsparcia finansowego z Urzędu Marszałkowskiego w kwocie 308 605,00 zł. Środki zostały przyznane na budowę Pelplińskiego Inkubatora Przetwórstwa Lokalnych Produktów Rolnych.

 

Szansa dla wykluczonych społecznie

Pomysł na stworzenie inkubatora zakwitł w pelplińskim urzędzie ponad dwa lata temu, jednak wtedy nikt nie myślał o powoływaniu czegokolwiek. Włodarz Pelplina, znając rynek pracy i wiedząc jakie problemy mają osoby wykluczone społecznie, postanowił wrócić do planu i wdrożyć go w życie. Jak podkreśla burmistrz: „jest to szansa na promocję Kociewia poprzez unikalne rozwiązanie w skali kraju.”. Soki będą produkowane na terenie starej cukrowni, w jednej z hal. Hala ta zostanie przystosowana do przetwórstwa warzywno-owocowego. Pomoc jaką miasto otrzymało z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich za pośrednictwem LGD Wstęga Kociewia jest dużym wsparciem.

- Szacujemy, że koszt inwestycji zamknie się w kwocie ok. 500 tys. zł, z czego trzy piąte kwoty już otrzymaliśmy z UM - mówi Mateusz Rogaczewski, asystent burmistrza Miasta i Gminy Pelplin. (...)


Podziel się
Oceń

Reklama